Bokenkät

Jag hittade en enkät om böcker och läsning hos bokhororna. Helenas svar hittar ni här: http://www.bokhora.se/blog/salong/webbtips/2008/11/fler-bokenkater-at-folket/ Här kommer mina.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Snackar vi värsta som i obehaglig bok eller snackar vi usla böcker? Jag kan inte komma på någon bok just nu som gjort mig riktigt illa berörd men minns däremot en massa usla läsupplevelser. T.ex så hade min första lägenhet ett jack i väggen efter att ha träffats av Broarna i Madison County när jag slungade den ifrån mig i vrede efter bara några kapitel.
I normala fall läser jag aldrig ut böcker jag tycker är dåliga men när det gäller Tomas Bodströms lilla alster Rymmaren så läste jag ut den (muttrandes svordomar) för att se om den kunde bli sämre, det blev den.
Fast det jävligaste och dravligaste jag läst på länge var en barnbok. Det finns tonvis av böcker om älvor skrivna av en talanglös amerikanska vid namn Daisy Meadows. De har titlar som Penny ponnyälvan, Sofie modeälvan, Ella glitterälvan etc. Dessa böcker med glittriga och färgglada omslag älskas av småtjejer runt 8-9 år. Jag bestämde mig för att läsa en á jobbets vägnar för att se vad tjejerna slukar så glatt. Fy fan vilket illa skrivet dravel! Det kändes som att bli tvångsmatad med sockervadd. Nån dag ska jag som hämnd skriva min egen älvbok: Barbro Bag-in-boxälvan

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Svårt att svara på. Numera är det glest mellan de riktigt stora läsupplevelserna känns det som. Tittar jag tillbaka på mitt liv så kan jag nämna en uppsjö böcker som inspirirerat mig på olika sätt. Ett urval utan inbördes ordning:
Sagan om ringen, Liftarens guide till galaxen, Jonathan Livingstone seagull, Den hemliga historien, Wuthering heights, Den långa flykten, Tunn luft, Ehrenmarks kåserier, Allt av Hemingway, Fear and loathing in Las Vegas, Tärningsspelaren, Brev till en bokhandel, Microserfs, Röde orm, Hundra år av ensamhet, Neuromancer, Watchmen,  Satansverserna, Loranga, mazarin och dartanjang,... Kan fortsätta hur länge som helst.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Det finns några böcker som fått mig att sova med lampan tänd. Mitt första möte med Lovecrafts noveller skrämde skiten ur mig, särskillt Råttorna i väggen. Stephen Kings noveller kan även orsaka stort obehag. Jag tänker framförallt på Nattarbete (mer råttor...), Smultronvår och Monstret i garderoben.
Shirley Jacksons sublima roman The haunting of Hill house störde även min nattsömn rätt rejält.
Senaste gången jag blev riktigt skrämd av en bok var nog Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Den fick mig med fasa att inse hur mycket skit det finns i allt vi äter och gav mig anledning till att göra förändringar vad jag äter och var jag köper det. Skrämsel när den är som bäst faktiskt.

4. Vad använder du som bokmärke?
Öh... Kan vi hoppa över den här? Eller?
OK då! Jag viker hörn.... Ja jag ska sluta jag lovar!  Jag har köpt två coola sedlar på tradera, en med Che och en med Saddam Hussein som jag ska laminera och använda som bokmärken. Lovar att fixa det i veckan, ok?

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Läser banne mig jämt. Jag går aldrig någonstans utan en bok i ryggsäcken och använder all spilltid till att läsa. Jag har ju t.o.m sån tur att jag får betalt för att läsa på arbetstid. Det ni. Läsning är dessutom den absolut största fritidssysselsättningen för mig och min sambo så även hemma läser jag konstant. Jag läser dock inte i sängen innan jag ska sova. Jag vill vara koncentrerad så då funkar det inte att vara halvslumrande på väg in i sömnens rike.

6. Vad var den första bok du läste?
Den första jag kan minnas är Fem stoppar spöktåget nånstans i 8-årsåldern.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Spelar egentligen ingen roll men inbundet är ju lite snyggare och bekvämare att hålla i. Pocker är snällt mot ekonomin men jag kan störas av att förlagen bara minskar ner texten från den inbundna så man nästan måste ha förstoringsglas för att läsa. Kolla in pocketutgåvan av Englunds Ofredsår för ett bra exempel.

8. Vilken bok läser du nu?
Gentlemen of the road av Michael Chabon. En underbar pastisch på gamla äventyrsromaner. Jag återkommer till den på bloggen i veckan.

9. Och vilken sida är du på?
86 av 206. Egentligen borde den inte ta mer än några timmar men jag drar ut på läsningen för att njuta av den.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Men det var väl ett jävla tjat om mina hundöron. Jag sa ju att jag skulle sluta!
Annars så behandlar jag mina böcker rätt snällt. Enstaka olyckor med kaffemuggar eller vinglas har inträffat men inte så ofta.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
En bok jag inte hört talas om eller om jag inte känner till författaren döms till viss del av omslag. Det är dock aldrig det avgörande.

12. Sidantalet, då?
Spelar inte heller nån större roll. Ibland är det skönt att flytta in i en tegelsten några dagar och ibland så vill man ha en snabbläst tunn volym.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Bara i böcker jag inte gillar och därför inte tänker läsa ut.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Högvis. Numera ger jag mig själv sällan tid att läsa om eftersom det hela tiden finns en massa nytt på jobbet som pockar på uppmärksamhet. Förut hade jag vissa böcker jag läste om varje år men numera nöjer jag mig med att läsa om favoritavsnitt. Jag borde nog börja läsa om mer böcker tror jag eftersom det känns som att träffa en gammal vän när man plockar upp en gammal favoritbok.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Bara genom mitt yrke. Jag har fått böcker i huvudet när jag ställt upp i hyllan och tappat en del tunga volymer på foten. Värst var att klämma handen mellan en pelare och en fullastad bokvagn som jag drog i hög fart.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
På grund av platsbrist så har jag och sambon fått rensa i våra hyllor (vi har 18 billyhyllor i lägenheten). Tacksamt nog har det mest blivit gammalt dravel man plockat på sig på biblioteksutförsäljningar, gammal kurslitteratur och underliga spontana loppisfynd som fått stryka på foten. Tidigare vägrade jag göra mig av med böcker men när utrymmet börjar tryta så får man ta sig i kragen. Alla boksamlare borde dessutom ta en titt i sina hyllor för att inse hur mycket man köpt spontant och som man aldrig kommer läsa.
Vi säljer inga böcker utan skänker dem till röda korset.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Nej. Jag brukar läsa serier på toa. Vi har en hylla även där med bl.a Dilbert, Berglin och Rocky.

18. Just det, läser du i badrummet?
Eftersom jag är en dushmänniska så är det rätt opraktiskt för mig att försöka läsa där.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Här kan vi snacka om att inte leva som man lär. Jag predikar jämt för låntagare att de ska ha en liten bok där de skriver upp vad de läst och vad de vill läsa. Det blir lite hyckleri när jag själv inte har någon sån.
Som tur är har jag rätt bra minne för böcker och tar sällan en jag redan läst.

Kommentarer
Postat av: Stellla

Ser fram emot Barbro-boken! Och nästa blogginlägg. Kikar in ofta för att inte missa dina spaningar... ;-)

2008-12-13 @ 10:34:51
Postat av: lelle

Det är faktiskt fyra personer som skriver älvböckerna. Min lillasyster och alla hennes tjejiga tjejkompisar läser dem hela tiden, lånar dem till varandra hit och dit, och ritar av framsidorna och skänker de fina små alsterna till mig. Jag måste hålla med om att böckerna är hemska. Fast ganska gulliga...

2009-07-09 @ 09:57:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0